top of page
RKR39744.jpg
Beeldmerk Los.png

Meerstammige en Struiken

Sinds 2021 kweken we een mooi assortiment meerstammige en struiken welke bestaat uit grofweg 3 groepen. De soorten worden zorgvuldig uitgezocht op de bloeiwijze, vruchtdracht, of kleur en type bast. 

Meerstammige bomen

Een meerstammige boom is op jonge leeftijd zo gesnoeid dat er direct bij de grond meerdere stammen, meestal 3 tot 5, zijn ontstaan. De natuurlijke vorm maken deze bomen extra aantrekkelijk. Ze hebben een vaasvormig kroonopbouw; onderin wat smaller en naar boven toe breder waardoor het op latere leeftijd uitgroeit tot een natuurlijke parasol. Door deze open groei-structuur hebben kun je er doorheen kijken. Dat maakt ze ook geschikt voor ruimtes welke een open karakter moeten behouden. Sommige soorten worden vooral gekozen als blikvanger en zijn een speels tegenwicht in de strakke lijnen van een tuin en park

 

Meerstammige bomen groeien over het algemeen snel, hebben ruimte nodig en kunnen doorgaans ook een veel grotere hoogte bereiken dan een (meerstammige) struik. Onze meerstammige bomen kunnen groeien vanuit 1 plant of meerdere bij elkaar gekweekte planten.

Meerstammige Struiken

Het grootse verschil tussen een meerstammige struik en een meerstammige boom is dat de struik veel kleiner blijft. Deze planten zijn goed te snoeien en de grootte is onder controle te houden. Struiken vertakken meestal vanuit een hoofdtak. Vaak beginnen de vertakkingen al wat hoger, zeker als de plant nog nooit terug is gesnoeid.

 

Het verschil zit vaak ook nog in de dikte van de onderste takken. Bij een meerstammige boom mag je al wat meer volume verwachten (tenminste 2 of 3 hoofdtakken). 

Solitaire Struiken

Struiken zijn tuinplanten die ook in de winter boven de grond zichtbaar zijn met houtige takken en groeien bossiger. Struiken hebben geen doorgaande stam zoals een boom en geen unieke meerdere stammen zoals bij de meerstammigen. De vertakking van een struik ontstaat direct in of net boven de grond. 

bottom of page